Amire TE is szívesen emlékszel vissza...vagy inkább szívesen elfelejtenéd...

Retro Box

Retro Box

Gyerekkori Gyűjteményeink: JEDIS TRAFIKOS FOTÓK

2019. július 12. - retrofun

trafik.jpg

Talán vállalkozói jövőm alapjait köszönhetem annak, hogy pénz nélkül és vidékiként nagy számú trafikok hiányában mi mindenre képes voltam kedvenc sci-fi sorozatom egy-egy trafikos képeiért. De miről is van szó?

A rendszerváltás előtt kis hazánkban nem voltak filmes magazinok. Nem kaptunk információt szinte sehonnan, hogy milyen filmek, forgatások, bemutatók zajlanak éppen a nagyvilágban.  A Filmvilág és a Film ,Színház és Muzsika erre alkalmatlan volt.

Amíg a vasfüggönyön túl képes filmes magazinok tömegkelege létezett, addig nekünk semmi.

Gyerekként hiába néztem meg kedvenc Star Wars filmjeimet, utána jött az űr, mert semmilyen fórumon nem találkozhattam velük csak a moziban. Ezért először lerajzolni próbáltam emlékezetből ,aztán hála istennek Fazekas Attila képregényei révén részben sikerült ezt a hiányt pótolni.

1981-ben egy-két fotós vállalkozó ezt ismerte fel, és külföldről beszerzett filmes magazinok, filmes storybookok és BRAVO sztár magazinok segítségével piacra dobták trafikokon keresztül a Jedis képeket.

A vállalkozó szellemű fotósok egyszerűen lefotózták a külföldi kiadványokból egy-egy jobb jelenet képeit, a sarokba biggyesztettek egy star wars logót és kész is volt gyerekorom álma: egy színes star wars-os fotó. Ezt nevezte el a gyerekkori generációm jedis képeknek.

1981-1986 között mind a három klasszikus Star Wars film legjobb jeleneteit, concept artjait fotózták és piacra dobták. Illetve egész pontosan eladták országszerte un. trafikosoknak akik 6-8 Ft közötti áron árulták. A későbbi fotók már mozi vagy VHS kópiákról készült gyenge minőségű képeket is tartalmaztak.

Nekem is sikerült össze-csereberélnem 200-250 darabos gyűjteményt, de sajnos anyám egy gyenge pillanatában kidobta:(((( Pedig micsoda érték lenne most.....

Egy kis meglepi videó erről:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retrobox.blog.hu/api/trackback/id/tr2614941958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása